Straight to content

Doordenkers Podcast #3 Kunnen we de energietransitie snel in praktijk brengen?

Voor de transitie naar schonere vormen van energie staan de komende jaren miljardeninvesteringen gepland, door overheden én langetermijnbeleggers.

Dat heeft natuurlijk alles te maken met klimaatverandering en ‘energiezelfstandigheid’: sinds de oorlog in Oekraïne is het voor veel landen duidelijk geworden dat het van groot belang is niet langer afhankelijk te zijn van buitenlandse energieleveranciers.

De grote vraag is alleen: zijn we in staat snel om deze energietransitie in de praktijk te brengen? Kunnen we snel omschakelen? En ten koste van wat? Eén ding lijkt in elk geval zeker: als we verder gaan op de bestaande weg, dan heeft dat negatieve consequenties.

Maar drastisch het roer omgooien om de transitie naar een duurzame economie te versnellen is voor energieleveranciers, beleidsmakers en beleggers een grote uitdaging. Veel beleggers hebben namelijk een beleggingsportefeuille die nauwgezet de marktbenchmark volgt. Wie daar vanaf stapt, ziet zichzelf geconfronteerd met een portefeuille die daar vanaf wijkt.

Wat is wijsheid? Wat is de beste manier om de transitie naar een duurzame economie te versnellen?

Met drie scherpe denkers gaan we opzoek naar antwoorden:

  • Martijn van Gemert, strategiedirecteur bij Vattenfall
  • Stientje van Veldhoven, vicepresident World Resources Institute, oud-minister van Milieu 
  • Dennis van der Putten, verantwoordelijk voor duurzaamheid bij Cardano ACTIAM

This Springcast content is available after accepting the cookies.

Wil je meer lezen over de complexe dilemma’s die vaak terugkomen op de duurzaamheidsagenda van beleggers? Download hier het booklet ‘De dilemma’s van de duurzame belegger’.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Dat kan door contact op te nemen met Cardano en/of ACTIAM.

Doordenkers is een podcast van Cardano en ACTIAM. Host: Tamara Bok. Format en productie: audio agency Airborne.