Content

Download: booklet 'Waar doen we echt goed aan? Dilemma’s in duurzaamheid.'
De discussie over duurzaamheid en onze rol daarin als beleggers verdiept zich verder, na ons IMAGINE event. We hebben de meest triggering (in het Nederlands dan) dilemma’s in duurzaamheid voor jou gebundeld in een boekje dat je kunt downloaden.

Download: key take aways IMAGINE 2022 event
Tijdens IMAGINE 2022 werden we weer wakker geschud. We kregen waarheden en inzichten voorgeschoteld over de duurzame wereld. Over het belang van een rijke biodiversiteit, van schoon water, gezond voedsel en een stabiel klimaat. Over de urgentie van maatregelen. Die inzichten delen we graag met je.

Naar een nieuwe definitie van risico en rendement
De complexiteit van de klimaatproblematiek maakt het werken aan oplossingen onoverzichtelijk. Omgaan met die complexiteit vergt aansturing van bovenaf, maar ook gezamenlijke actie van onderaf. Zo is het volgens Karin Pasha goed verdedigbaar dat pensioenfondsen de definitie van risico en rendement verbreden naar impact op de wereld.

De impact van beleggingen op de reële wereld in beeld
Beleggers moeten steeds meer nadenken over de invloed van hun investeringen op de echte economie. Ambitie alleen is niet langer toereikend. De Theory of Change maakt het mogelijk om de impact van handelen op de reële wereld zichtbaar te maken. Dennis van der Putten legt uit hoe dat werkt.

Beleggers zijn de drijvende krachten voor innovatie
Als Commandant der Strijdkrachten werd Tom Middendorp in conflictgebieden steeds weer geconfronteerd met de impact van klimaatverandering. Nu zet hij zich als klimaatgeneraal in voor een duurzamere wereld. Circulaire innovatie is cruciaal. De sleutel ligt bij het bedrijfsleven, maar beleggers en verzekeraars zijn de drijvende krachten om innovatie mogelijk te maken.

Investeren in transitie doet meer dan een ESG-label
Pensioenfondsen moeten actief gaan beleggen en dit voor een deel in grote Nederlandse transitiebedrijven. Daarmee maken ze serieuze impact voor een duurzamere wereld en voldoen ze aan hun maatschappelijk plicht. Dat is meer waard dan een ESG-label en compliance-gedoe, betoogt Willem Schramade, adviseur en onderzoeker in duurzame financiering.