Straight to content

Content

Podcast Doordenkers

De podcastserie Doordenkers

In de podcastreeks Doordenkers bespreken drie experts complexe dilemma’s die de financiële wereld bezighouden. In deze aflevering buigen drie scherpe denkers zich over de vraag wat de beste manier is om vanuit het perspectief van real world impact de transitie naar een duurzamere economie te versnellen. Luister nu naar aflevering #4: “Wie stopt de klimaatverandering?”

Download: booklet 'Waar doen we echt goed aan? Dilemma’s in duurzaamheid.'

De discussie over duurzaamheid en onze rol daarin als beleggers  verdiept zich verder, na ons IMAGINE event. We hebben de meest triggering (in het Nederlands dan) dilemma’s in duurzaamheid voor jou gebundeld in een boekje dat je kunt downloaden.

Download: key take aways IMAGINE 2022 event

Tijdens IMAGINE 2022 werden we weer wakker geschud. We kregen waarheden en inzichten voorgeschoteld over de duurzame wereld. Over het belang van een rijke biodiversiteit, van schoon water, gezond voedsel en een stabiel klimaat. Over de urgentie van maatregelen. Die inzichten delen we graag met je.

 

Naar een ecologisch en sociaal houdbare wereld

Klimaatverandering bedreigt de aarde, met mogelijk catastrofale gevolgen. We moeten in twintig jaar toewerken naar een ecologisch en sociaal houdbare wereld. Dit artikel plaatst de ecologische crisis in perspectief en introduceert duurzame oplossingsrichtingen voor de financiële wereld. Want we begrijpen de risico’s, maar we zien ook de kansen voor beleggers.

Donuteconomie als gids naar duurzaam beleggen

De uitgangspunten van de donuteconomie helpen om in beeld te brengen hoe het pad naar een duurzame wereld eruitziet. Dit model meet economische welvaart aan de hand van een sociaal fundament voor iedereen, zonder ecologische grenzen te overschrijden. Dennis van der Putten legt uit hoe je de donuttheorie naar de beleggerspraktijk brengt.

Naar een nieuwe definitie van risico en rendement

De complexiteit van de klimaatproblematiek maakt het werken aan oplossingen onoverzichtelijk. Omgaan met die complexiteit vergt aansturing van bovenaf, maar ook gezamenlijke actie van onderaf. Zo is het volgens Karin Pasha goed verdedigbaar dat pensioenfondsen de definitie van risico en rendement verbreden naar impact op de wereld.

De impact van beleggingen op de reële wereld in beeld

Beleggers moeten steeds meer nadenken over de invloed van hun investeringen op de echte economie. Ambitie alleen is niet langer toereikend. De Theory of Change maakt het mogelijk om de impact van handelen op de reële wereld zichtbaar te maken. Dennis van der Putten legt uit hoe dat werkt.

Beleggers zijn de drijvende krachten voor innovatie

Als Commandant der Strijdkrachten werd Tom Middendorp in conflictgebieden steeds weer geconfronteerd met de impact van klimaatverandering. Nu zet hij zich als klimaatgeneraal in voor een duurzamere wereld. Circulaire innovatie is cruciaal. De sleutel ligt bij het bedrijfsleven, maar beleggers en verzekeraars zijn de drijvende krachten om innovatie mogelijk te maken.

Investeren in transitie doet meer dan een ESG-label

Pensioenfondsen moeten actief gaan beleggen en dit voor een deel in grote Nederlandse transitiebedrijven. Daarmee maken ze serieuze impact voor een duurzamere wereld en voldoen ze aan hun maatschappelijk plicht. Dat is meer waard dan een ESG-label en compliance-gedoe, betoogt Willem Schramade, adviseur en onderzoeker in duurzame financiering.